Sulu Boya Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Sulu Boya Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Sulu boya resim tekniği su ile çalışılan bir boyama tekniğidir. Temel özelliği renklerin saydamlığıdır. Sulu boya çabuk kurur, bu nedenle hızlı çalışılması gerekir. Sulu boya şeffaf bir boyadır, kapatıcı özelliği azdır. Bu nedenle açık bir renk, koyu bir rengin üzerinde çalışılamaz.

Sulu boya resim tekniği diğer resim tekniklerine göre zor bir tekniktir. Sulu boyada renkler şeffaf (transparan) olduğundan sonuç önceden kestirilemez. Düzeltme yapmak nerdeyse imkansızdır. Sulu boyanın kalitesi pigmentlerin ve diğer bileşenlerin kalitesiyle orantılıdır. Sulu boyada kullanılan pigmentlerin ışığa dayanıklıkları ve süreklilikleri önemlidir. Ucuz kalitesiz sulu boyalarla resim yapmak çok zordur. Suluboya çalışmalarında boyanın olduğu kadar kullanılan suluboya kağıdı ve suluboya fırçasının da kaliteli olması gerekir. Macun kıvamında tüplerde (örneğin; Schmincke Horadam Artist Tüp Suluboyalar, Sennelier Artist Tüp Sulu Boyalar, Lukas 1862 Artist Sulu Boyalar, Maimeri Blu Artist Sulu Boyalar, Van Gogh Tüp Suluboyalar, Maimeri Venezia Tüp Sulu Boyalar, Daler Rowney Tüp Sulu Boyalar)
Taş sertliğinde tablet olarak (örneğin; Winsor Newton Cotman Tablet Sulu Boyalar, Van Gogh Tablet Sulu Boyalar, St. Petersburg Tablet Sulu Boyalar, Zig Gansai Tambi Tablet Sulu Boyalar) satılmaktadır.

Sulu boyalar Kullanıcılara Göre:

1- Öğrenci tipi suluboyalar: Faber Castell Sulu Boyalar, Pelikan Sulu Boyalar, Art Creation Sulu Boyalar, Simply Sulu Boyalar, Lets Sulu Boyalar, Carioca Sulu Boyalar, Lyra Sulu Boyalar
2- Profesyonel suluboyalar (Stüdyo suluboya): Winsor Newton Cotman Sulu Boyalar, Pebeo Sulu Boyalar, Van Gogh Sulu Boyalar, Lukas Sulu Boyalar, Daler Rowney Sulu Boyalar, Maimeri Venezia Sulu Boyalar, Mungyo Sulu Boyalar vb.
3- Artist kalite suluboyalar: Rembrandt Sulu Boyalar, St. Petersbrug Sulu Boyalar, Sennelier Sulu Boyalar, Schminke Horadam Sulu Boyalar, Lukas 1862 Sulu Boyalar, Zig Gansai Tambi Sulu Boyalar, Mission Sulu Boyalar vb

Artist Sulu Boya

Artist Tablet sulu boyaların kalitesi Artist tüp suluboyalar ile aynıdır. Ancak tablet sulu boyaların içerisinde bulunan arap zamkı miktarı daha fazla, gliserin miktarı daha azdır. Bu nedenle Artist tablet sulu boyalar daha çabuk kurumaktadır. Artist Tablet Sulu Boyalar, suyun büyük kısmını gidermek için fırınlarda buharlaşma sürecinden geçirilerek küçük plastik kaplara konulmuştur. Artist Tablet Sulu boyalar konulduğu kabın şeklinden dolayı şeker sulu boya, taş sulu boya şeklinde de anılmaktadır.Tablet sulu boya ilk kez kullanıldığında yeterince renk vermeyebilir. Bu durum özellikle boyanın uzun süre kullanılmadığından olabilir. Bunun çözümü ise üzerine bir miktar su damlatılarak boyayı bekletmektir. Su, boyanın içerisine işlediğinde istenilen özelliği verecektir. Artist Tablet Sulu boyalar tam tablet sulu boya (1/1) ve yarım tablet sulu boya (1/2) olarak satılmaktadır. Artist Tablet Sulu Boyalar 12, 24, 36, 48'li sulu boya takımları olarak satılır. Örneğin Schmincke Horadam Artist suluboyaları, Sennelier Artist Tablet suluboyalar gibi. Suluboyaları başlangıçta takım olarak almak daha avantajlıdır. Daha sonra eksilen renkler arttırılabileceği gibi alınan suluboya setinde olmayan renkler de tek tek temin edilebilir. Artist tablet sulu boyalar 1,2,3,4 seri halinde bulunmakta ve her serinin fiyatı olmaktadır. Tablet sulu boyaların avantajı tek bir kapta bütün renklerin elinizin altında olmasıdır. Dezavantajı ise renkler birbirleri ile karışabilir, kirlenebilir. Birde rengin etiketi söküldüğü için hangi renk olduğu zamanla kaybolur, unutulur. Kirlenen sulu boya tabletinin üzerini peçete yardımı ile temizlemek, kurulamak gerekir.

Tüp Artist Sulu Boyalar

Tüp sulu boyalar, renklerim canlılığı ve kağıdın daha kolay emmesi gibi sebeplerden sulu boya sanatçılarının tercih ettiği sulu boya çeşididir. Artist tüp sulu boyalar set halinde satıldığı gibi tek renkler olarak da satılmaktadır. Örneğin Lukas 1862, Schmincke Horadam tüp suluboya, Sennelier tüp sulu boya gibi. Artist tüp sulu boya macun kıvamında taze ve nemlidir. Bazı sulu boyalarda gliserin bazılarında ise bal gibi nemlendiriciler bulunur. Artist tüp sulu boyalar daha yavaş kurur. Suda daha iyi çözülür, renk karışımları elde etmek daha kolaydır. Artist tüp sulu boyalar içerisindeki pigmentlerin özelliklerine göre seri 1'den 8'e kadar değişik seriler halinde bulunmaktadır. Her serinin fiyatı farklıdır.

Profesyonel Sulu Boya

Profesyonel tablet sulu boyaların kalitesi ile profesyonel tüp suluboyarın kalitesi aynıdır. Ancak tablet sulu boyaların içerisinde bulunan arap zamkı miktarı daha fazla, gliserin miktarı ise daha azdır. Bu nedenle profesyonel tablet sulu boyalar daha çabuk kurumaktadır. Studio Tablet suluboyaların içerisinde suyun büyük kısmını gidermek için fırınlarda buharlaşma sürecinden geçirilerek küçük plastik kaplara konulmuştur. Tablet Suluboyalar konulduğu kabın şeklinden dolayı şeker sulu boya, taş sulu boya olarak da anılmaktadır. Tablet sulu boya ilk kez kullanıldığında yeterince renk vermeyebilir. Bu durum özellikle boyanın uzun süre kullanılmadığından olabilir. Bunun çözümü ise üzerine bir miktar su damlatılarak beklemektir.
Su boyanın içerisine işlediğinde istenilen özelliği verecektir. Tablet Sulu boyalar tam tablet sulu boya (1/1) ve yarım tablet sulu boya (1/2) olarak satılmaktadır. Artist tablet sulu boyalar Seri 1, Seri 2, Seri 3 gibi farklı fiyatlarda satılmaktadır. Bunun nedeni o renklerin yapıldıkları pigmentlerin değişen özelliklerindendir. Profesyonel Tablet Sulu Boyalar 12, 24, 36, 48'li sulu boya takımları olarak satılır. Suluboyaları başlangıçta takım olarak almak daha avantajlıdır. Daha sonra eksilen renkler artırılabileceği gibi alınan set suluboya takımında olmayan renkler de tek tek alınabilir. Örneğin Van Gogh tablet sulu boyalar, Winsor&Newton Cotman marka suluboyalar, St. Petersburg White Nights tablet suluboyaları ve Zig Kuretake Gansai Tambi tablet suluboyalarını sitemizden ve Kadıköy mağazamızdan temin edebilirsiniz. Tablet sulu boyaların avantajı tek bir kapta bütün renklerin elinizin altında olmasıdır. Dezavantajı ise renkler birbirleri ile karışabilir, kirlenebilir. Kirlenen sulu boya tabletinin üzerini peçete yardımı ile temizlemek, kurulamak gerekir.
Bir de rengin etiketi söküldüğü için hangi renk olduğu zamanla kaybolur, unutulur. Bu yüzden suluboya setinizi aldığınızda setin içindeki renklerin adını ve kodunu bir yere not etmenizde fayda vardır. Sulu boya resim tekniği su ile çalışılan bir boyama tekniğidir. Temel özelliği renklerin saydamlığıdır. Sulu boya çabuk kurur, bu nedenle hızlı çalışılması gerekir. Sulu boya şeffaf bir boyadır, kapatıcı özelliği azdır. Bu nedenle açık bir renk, koyu bir rengin üzerinde çalışılamaz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.